Är nationalitet den största kulturella pålagan

Kultur enligt Rogoff är gemensamma kunskaper, vanor och värderingar och som visar sig i gemensamma kulturella handlingar, praktiker. Vi är inte medlemmar i en kultur, menar hon, utan deltagare i dessa gemensamma aktiviteter. Därför är det roligt att se hur viktigt det är för oss att definiera det svenska :) Vi firade nationaldagen igår, och det är ju en dag för att fira det svenska landet, den svenska historien och den svenska kulturen. Det är rätt känsligt att prata om svensk kultur och ofta pratar vi om det mångkulturella för att det låter väldigt mycket bättre. Tyvärr finns det andra som inte erkänner den mångkulturella nyttan och tycker tvärtom. Idag pratades det från Stora Torget i Sundsvall om både ursvensk kultur och om nya influenser genom de invandrare som flyttat till sverige och berikat vårt land.

Det roliga med kulturdiskussionen är dock att nationalistiska högtider utgår från att vi tillhör en kultur på grund av medlemskap och inte genom deltagande. Jag kan vara svensk trots att jag har få seder och bruk som är lika majoriteten av svenskar. Men om vi ser det tvärtom, så är det möjligt att delta i de flesta av de svenska vanorna och vardagssysslorna utan att få kallas svensk. Det hänger liksom inte ihop.

Vi mixar nationalbegreppet och det medborgerliga medlemsskapet i staten Sverige med kulturbegreppet och deltagandet i de gemensamma vardagssysslor och högtidsritualer som kan kallas svenska. Då kan vi dessutom tillåta oss att ha multipla kulturer som körs sida vid sida. Som vi kan delta i när vi vill. Vi måste inte vara bestämda till den statiska Svensken utan kan röra oss fritt som den dynamiska kulturätaren som deltar i den amerikanska frukosttraditionen, den franska redovisningstraditionen på förmiddan, slinker in i den turkiska matkulturen över lunch för att sedan ägna eftermiddagen åt svenska byråkrativanor med kort inspel av en finsk pinne till det colombianska kaffet…

Om vi kan lyfta oss från oket nationalitet, om vi kan skilja svensk kultur från svensk nationalitet så kanske vi kan mötas i kulturellt mer utvecklande möten :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *