Change Blindness – Kan vi lita på vårt minne

Att leta efter en apa i en film är ju ett ganska märkligt experiment. Det liknar inte så mycket av vår normala verklighet :) Jag menar, hur ofta går en gorilla igenom en situation som jag upplever? Inte så ofta kanske… Innebär det att vi är bättre eller sämre på att uppmärksamma vår vardag? Det är tyvärr så att det bara innebär att vi är sämre, mycket sämre. Problemet är dessutom att vi tror att vi är duktiga på att uppmärksamma och komma ihåg, när vi egentligen är rätt kassa på båda två ;)

Kom ihåg beskrivningen av change blindness? Vi missar det i en bild som vi inte är direkt uppmärksamma på. Är det dessutom rörelser i bilden så maskerar det bort vår grabbiness som annars kan hjälpa oss att upptäcka förändringar. Tänk på vad det här innebär i vittnessituationer. För det första så ser vi inte allt som sker, och för det andra så kommer  vi ju inte ihåg det senare! Tänk på jobbet när vi har informationsmöten, utbildningar eller andra tillfällen där vi koncentrerar oss på en del av situationen. Vi missar sannolikt en stor del av det som sker…och vi skulle behöva tänka på detta mer och hitta lösningar för den oönskade blindheten. Att berätta att det ska gå en gorilla genom bilden gör att vi är förberedda och kanske räknar och letar gorilla samtidigt :)

Testa och se om du är vardagsuppmärksam. Kolla in Simons och Levins film som testar hur mycket du tar in av en helt vanlig vardagssituation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *