Ett år med Covid-19 i Sverige

Vi har nu passerat årsdagen för den första diagnosticerade Covid-19-patienten i Sverige, som upptäcktes i Jönköping den 31 januari 2020 [SVT 2020-01-31]. Det blev en nyhet i alla medier men dess betydelse för fortsatt smitta i Sverige skrevs ner och risken ansågs vara låg för en större smittspridning. På den tiden trodde man att det inte skulle bli så stort, så budskapen var “det finns ingen anledning till oro“. Jag sammanställde rapporterna från WHO i excel [Novel-Corona 2020-02-04] och en vecka senare sålde jag av alla mina värdepapper. Och vi vet vad som hände sen. Börsen dök och spridningen gick upp. Ett år senare har spridningen nått nya höjder, och börsen likaså. Men vi verkar vara utan oro när vi ser alla kreativa sätt som vi använder för att mötas fysiskt

Det känns helt galet så här ett år senare, och det var svårt att förstå att det skulle ta den här proportionen! Den 27 januari hade några misstänkta fall dykt upp i Sverige. Smittskyddsläkaren i Kalmar var med i SVT: “Några misstänkta fall av coronaviruset har rapporterats från olika platser i Sverige, men samtliga prov har hittills varit negativa. Smittskyddsläkaren vid Region Kalmar är inte orolig även om smittan skulle komma att hittas i Sverige. Enligt henne kommer det sannolikt att handla om enstaka fall som de enkelt kan hantera.[SVT 2020-01-27]. Det är alltid lättare att vara klok efteråt, det vet alla som spelat på hästar eller på börsen. Men det går att lära sig av alla erfarenheter och upplevelser.

WHO utlyste 30 januari Internationellt nödläge med en förhoppning att det skulle kunna hindra global spridning: “The Committee believes that it is still possible to interrupt virus spread, provided that countries put in place strong measures to detect disease early, isolate and treat cases, trace contacts, and promote social distancing measures commensurate with the risk.[BBC 2020-01-31]. Som sagt i efterhand är det lätt.

Världen har nu passerat 100 miljoner diagnosticerade i Covid-19! Antalet som rapporterats avlidna till följd av viruset är samtidigt uppe i över 2,2 miljoner!

Antalet som rapporteras in som smittade har dock minskat de senaste två veckorna även om antalet dödsfall fortsätter att stiga. Det är dock en 2-3 veckor lång eftersläpning på antal döda, eftersom det tar tid från diagnos till att bli riktigt sjuk, vårdas på sjukhus och dö och därefter bli en siffra i en rapport. Så förhoppningsvis ser vi en global nedgång.

Tidigare har länder och världsdelar haft olika förlopp och varit i toppar och dalar om vartannat. Nu ser det dock ut som att alla världsdelar har samma nedåtriktade trend. Mängden smittade minskar och den fjärde befarade vågen i USA och Mexico verkar ha vänt nedåt. Den tredje vågen i Europa likaså. Sverige har färre och färre som diagnosticeras med Covid-19 och ligger nu på en takt av ca 3000 per dag, och har under året nått 567 000 smittade!

Utvecklingen av dödsfall ska ses med eftersläpning, så att kurvorna mattas av och vänder lätt nedåt tyder på att antalet dödsfall också följer med ner och att de kommer att sjunka kommande två-tre veckor. Det känns skönt, även om det finns risker för nya vågor. Sverige har minskat mängden dödsfall sedan nyår och är nere på ca 80 döda per dag. Totalt har 11 600 personers dödsfall kopplats till Covid-19. Otäcka siffror men hoppfullt att det minskar lite.

Alla siffror kommer från John Hopkins csse_covid_19_daily_reports på GITHUB daterade 2021-01-31. [Johns Hopkins GIT]

Så låt oss fortsätta med våra vardagliga åtgärder för att bidra till minskad spridning, och se till att vi följer FHM:s rekommendationer – att inte mötas fysiskt, tvätta händer, hosta i armvecket, undvika onödig shopping osv. Personligen betyder de ljusare mornarna  mycket för mitt hopp om att vi går ett normalare samhälle till mötes. Solen står för ljus och liv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *