In 2009 – Everything we know will change

Nästa år kommer filmen. Den 6 mars 2009 (väldigt snyggt datum – 03.06.09 – med den amerikanska datumpresentationen ;) har Watchmen – the movie premiär! En av de största seriehjältehistorierna alla kategorier ska alltså bli film och jag kan inte vänta :) När jag var liten, dvs för ungefär 15 år sen och bakåt, var en stor del av mitt liv färgat av serier i alla former och färger. Jag samlade intensivt och hade 3-4000 tidningar (innan allt fick ett abrubt slut 1999) och jag hade ca 100 serieböcker. Samlingen innehöll ett par hundra första-nummer, och jag hade alla utgivna nummer av flera serietidningar under åttio- och nittiotalet, och dessutom några strönummer av Kalle Anka & Co från tidigt femtiotal :)

Watchmen var en av serieböckerna, och en av de mest värderade av dem alla, vid sidan av mina Carl Barks-böcker som jag också har kvar :) Men Watchmen var högst värderad, både i pengar och affektion.

När jag fick reda på att Watchmen skulle bli film var jag bara tvungen att hämta fram min Watchmenbok och läsa igenom den igen. Det är en ganska mörk historia med både åttiotalsrealism och science fiction med luttrade hjältar och oresonliga lynchmobbar. Det jag gillade mest var färgerna och den stämning som Moore och Gibbons fick fram genom seriestripparna. Det ska bli riktigt spännande att se hur de lyckas omvandla detta epos till filmformatet. Det är inte lätt, och DC Comics har inte så många lyckade filmversioner av sina hjältesagor, ja bortsett från Batman då förstås ;) Men hey, med en superhjälte som heter Rorschach kan man ju inte misslyckas :D Läs mer på wikipedia.

Men först är det Hellboy II som vi ska festa på ;)

7 thoughts on “In 2009 – Everything we know will change

 1. Från avdelningen: sånt ni inte visste om peterA men ändå anat :-)
  Det bor en ”sjuk” samlare i dig.

  Hare

 2. Va? Det står väl Watchmen och Seriesamlare stämplat i pannan på mig. Jag förutsätter att alla i min omgivning kan sånt här om mig :)

 3. Watchmen. Under min tid i Uppsala läste jag Watchmen och det känns som en evighet sen. Men jag tror att det var i serietidningsform och nån bok har jag aldrig sett. Gillade inte heller direkt den serien.

 4. Jag har en önskan och en förväntan på dig som jag vill uttrycka, nämligen att du gör en sociologisk analys av Watchmen och publicerar den här på webplatsen!! 8\)

  Från mikroperspektivet med Rorsach, Niteowl och DrManhattan till makroperspektivet med dåtidens samhälle med Nixon och de mellanstatliga relationerna med Vietnam och Sovjet. Fördomar, utanförskap och stigmatisering – hur ser du på det? Alla sexuella inslag ömsint blandade med våldsfixering och en stor skopa rasism och antifeminism – vad är din sociologiska analys?

  Snäälla? Jag gillar sociologi och älskar Watchmen!!! |-)

 5. En sociologisk analys av Watchmen 8/) Nja, jag trornte det :) Jag har så det räcker ändå kan jag tänka, men idén var ju skoj. Det känns nästan som att du själv är på väg med ett epos om just nämnda ämne? Läser du sociologi och watchmen på samma gång? Varför inte försöka själv?

  Som min bror sa, @ndersK, ”luften är fri” och så vevade han runt med händerna kring mitt ansikte tills jag blev galen (och det gjorde väl jag på honom med hrm ;) så är ju åsikterna fria. Så skönt ;)

Kommentera