Inlämning och funktionell fixering

Nu har jag lämnat in uppgift nummer tre i kognitionskursen. Det handlade om Normans begrepp affordance och mappning, om problemlösning och mer specifikt problemlösningscykeln. Dessutom fick vi beskriva implicita minnen som lök på laxen ;) Riktigt spännande. Läs de kortfattade beskrivningarna i Inlämningsuppgift 1b RevA.

I problemlösningscykeln beskriver Araï något som kallas för funktionell fixering. Det är när vi under problemlösningen inte ser alla möjliga användningsområden för ett föremål eller sätt att se ett objekt, oavsett om det är abstrakt eller konkret. Vi fastnar i tanken att en bok är till för att läsa, och tänker inte på att boken kan användas som lövpress, slagträ, ved, fläkt osv. På det sättet riskerar vi att få en för svag representation av våra problem, och därmed också för få lösningar och ett för smalt urval av strategier.

Jag var på konferens idag, arrangerad av SAMT. Det handlade om Grön IT — lönsamt miljö@rbete och var bitvis väldigt spännande. En sak är klar, för att kunna arbeta strategiskt med miljöfrågor, och där ingår Grön IT, krävs uppföljning och redovisning. Vi riskerar att marginalisera vår betydelse eftersom vår enskilda påverkan är så liten och många av effekterna är osynliga. Därför måste vi mäta och följa upp och ge feedback på alla sätt vi kan!

Men, jag upplevde också att vi sitter fast i funktionell fixering. Vi diskuterade IT som möjliggörare för miljömålen, men tyvärr blev vi fast i träsket där IT i sig skulle minska sin miljöpåverkan. Vi tog oss aldrig hela vägen till området där IT kan möjliggöra andra verksamhetsområdens effekter. Effektiv hållbarhetsredovisning är ju en uppenbar grej eftersom vi på IT-arkitekterna har både metoder och verktyg för detta ;) Men det finns så många fler områden. If var inne på lite av detta där IT underlättade användningen och bokningen av distanskonferenssystem. Men mer avancerade styr- och reglersystem, logistik- och planeringssystem,  sensorer i apparater som kan slå av eller signalera när de stått på för länge mm. Vår funktionella fixering vid IT som något självändamåligt gjorde att vi inte kom så långt som jag hade hoppats.

Men så är jag ju väldigt otålig och kritisk som person ;D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *