Jag vaknade arbetslös

Det var en märklig känsla i magen i morse. Efter en andra natt med märkliga drömmar och lite för lite sömn vaknade jag som arbetslös. Otroligt, jag har inget jobb! Torsdagen var sista dagen på Frontwalker. Det var nästan på dagen fyra år sedan jag började på det som då var IT-arkitekterna. Kontoret på Metropol var spartanskt men fullt funktionellt, allrahelst efter inköpet av stolar så vi slapp sitta på flyttkartonger;) Under fyra år rekryterade vi underbara människor, samarbetade med andra häftiga företag och jag fick chansen att arbeta i väldigt spännande uppdrag. En Kund- och kanalstrategi på CSN, ledarskapsutbildning på Bwin i Stockholm, arbete med minskat uppgiftslämnande på Bolagsverket, flera program i The Human Element, många olika workshoppar, förändringsledning med ADKAR och PM3 på SPV och det sista, nästan mest krävande uppdraget var som vikarierande ekonomichef på SPV. Vi lyckades också skapa en skön stämning och en fin omtänksam kultur på kontoret i Sundsvall och det är med ett sting av saknad som jag tänker tillbaka. Hela företaget var fullt av många inspirerande människor som hjälpt mig att utvecklas. Både i min yrkesroll och som människa. Samtidigt är framtiden så full av ljus och hopp och nya roliga utmaningar att det med råge väger över. Och det som är så fantastiskt. Är att i mellanrummet mellan det som varit och det som kommer att bli. Blir allt så starkt och känslosamt. Jag känner att jag har en närvarande tillgång till historiens mörka och ljusa samtidigt som jag öppet och sårbart förmår utforska framtiden utan kontroll. Jag är här och nu. Full av liv.

Startdag 2013-106-IMG_1092-20131220-1920px

Och idag har det verkligen varit hektiskt. För mig och för Johan och för Niklas. Tre lystna entreprenörer, företagare, partners. Tidig morgon med utbildning och demonstration av ekonomisystem, snabbt till arbetsförmedlingen för att se om vi kan få starta-eget-bidrag, tillbaka till Ernst&Young och Nordea i en spiral för att kicka igång aktiebolaget och mitt uppe i det en lunch med mina partners och ett besök på Telia för att fixa telefoner. Och den fysiska rörelsen, promenaderna genom stenstan, ger en underbar energi. Det är dessutom väldigt skönt att det finns så mycket spännande som vi vill göra i vårt nya företag så att känslan av att inte ha full kontroll på processen inte skrämmer för mycket. Men gradvis under dagen har mer och mer klarnat så att vi nu när dagen är över äntligen har ett företag registrerat, banktjänster startade, ansökan till starta-eget-bidrag inskickat och en lunch-skål utbringad för framtida framgångar.

Och tänk vilka fantastiska människor vi mött under dagen. Markus och Micke och Christer på EY, Lars-Åke på Arbetsförmedlingen, Julia på Telia och Peter och Helena på Nordea. Och dessutom har vi mött glada öppna okända människor, trevliga fina kollegor och dessutom några nyfikna potentiella kunder som vi mött på stan när vi gått fram och tillbaka.

Så det är med en skön känsla i magen som jag tar julledigt. Tre månaders lagrad energi har fått sitt enorma vulkaniska utlopp under en enda intensiv dag. Nu är det bara resten kvar… och vi behöver lokaler och möbler och uppdrag och smarta trevliga konsulter och samarbetspartners och lite interna processer och lite styrdokument och lite wordmallar och lite konkurrensklausuler och… eller nej, vi skippar det där med konkurrensklausuler. Vi vill uppmuntra och stimulera och bryta gränser. Inte spärra, hindra och skapa en känsla av instängdhet. Vi tror på den inre styrkan i sociala relationer jämfört med de yttre drivkrafterna i monetära relationer.

Och jag kommer osökt att tänka på ett inlägg jag skrev strax innan jag började på Frontwalker i juli 2009:

Visste du det – Beteende #1

Allt det här är omedvetet för oss. Forskning har visat styrkan i det undermedvetna och att det räcker att arbeta med texter som handlar om antingen socialt hjälpande [sociala relationer] eller avlönat arbete [monetära relationer] för att vårt beteende ska påverkas. De i undersökningarna som arbetade med texter som innehöll meningar om pengar och löner [monetära relationer] arbetade generellt sätt mindre effektivt än de som arbetade med socialt relaterade texter [sociala relationer]. Fascinerande :)

Det är dessutom fascinerande träffsäkert hur det beskriver en bärande idé för vårt nya företag och den verksamhet som vi vill skapa och de tjänster som vi vill sälja och leverera. Både inåt företaget med alla oss anställda och utåt med alla kunder och samarbetspartners.

Det här kommer att bli så kul…

2 thoughts on “Jag vaknade arbetslös

  1. En spännande dag och en spännande framtid – lycka till! Det ska blir roliga att få höra vad er företag ska heta. Hoppas du haft en bra jul och Gott Nytt År på dig Peter! Vi hörs

  2. Tack Disa! Masarin Consulting Group AB blev det fullständiga namnet, also known as Masarin i vardagligt tal:) Gott Nytt År! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *