Beskriv ditt nyårslöfte så att du kan hålla det

Det är årets sista dag. Det 2013 som vi utforskat och upplevt. Eller bara genomlevt. Kanske endast härdat ut genom. Vi har nog haft olika resor genom detta år. Det ska nu stängas. Det ska avslutas. Det ska övergå i ett nytt år. Imorgon skriver vi 2014. I år sammanfaller detta avslut och uppväckandet av det nya året med månfaserna (wiki). Det gör att vi imorgon har nymåne. Det är när månen står som närmast solen från jorden räknat. Det sker ingen reflektion av solljus från månen så den är väldigt mörk. Helt mörk är den dock inte eftersom jorden reflekterar en viss del av solljuset tillbaka på månen, det kallas helt rationellt för jordsken. Så vi kan se månen lätt upplyst ändå. Vilket ger en extra fin effekt efter någon eller några dagar då månen får en högerskära. På väg från solen. Österut. Kolla denna häftiga månfassimulator om du vill se hur det funkar genom en pedagogisk visualisering av månens och jordens rörelser. Och genom alla tider har månens rörelser och faser dessutom påståtts ha effekt (wiki) på oss människor. Den jag gillar mest utgår från att viktiga beslut eller aktiviteter ska utföras tidigt i månens tillväxtfas. Från nymåne till halvmåne. Efter fullmåne inträder en period av stillhet och reflektion. För att ladda för nästa nymåne och utvecklingsfas. Men utan att ge någon av teorierna rätt så påverkar ju månen oss eftersom vi ändå debatterar och diskuterar och forskar om det finns några samband. Så man kan ändå säga att månen påverkar oss. Vare sig vi vill eller ej.

Måne på väg mot hel

Nyår är en period då många av oss reflekterar över det år som gått. De upplevelser vi haft. Beslut som vi fattat. Framgångar och misstag som vi vill upprepa eller undvika det kommande året. Många av oss formulerar dessutom någon form av nyårslöften som ska påminna om det önskade beteendet. Ofta vill vi undvika att göra något som vi uppfattar som negativt. Sluta äta godis och fikabröd. Sluta köra så mycket bil. Sluta sitta tyst på alla möten. Eller börja med en nyttigare hälsosammare vana. Som att äntligen börja träna. Börja läsa mer. Skära ner på kalorier. Eller kolhydrater. Eller kanske fett.
Det finns många parametrar som påverkar oss när det gäller förutsättningar och förmåga att lyckas med våra nyårslöften. Några försöker med strukturell hjälp som att sätta upp mål, skapa uppföljningsstrukturer för att få vanorna att sätta sig, eller kanske skapa externt tryck från familj och vänner som får återkoppla hur det går. Andra arbetar med de inre parametrarna som affirmationer, målvisualiseringar eller kanske att fokusera på acceptans, som jag själv gillar väldigt mycket. Det som är spännande med acceptans är att den tenderar att få mig att godkänna och tycka om mig själv när jag äter den där extra bullen med. Så den är inte alltid i linje med mina nyårslöften och mål, men den hjälper mig att leva ett gladare liv. Och få tyst på den enerverande inre kritikern som härjar inom mig. När jag är där i stunden med bullen i handen. Eller redan i munnen.
Det finns mycket forskning inom viljestyrka och hur vi tar till strategier för de tillfällen då inte det sunda förnuftet styr. Det finns forskning om beteende och vanor. Så för den som vill utforska året som kommer utifrån nyårslöften finns mycket att hämta.

När det gäller mitt eget 2013 så har det varit händelserikt och framgångsrikt. Men det har också varit stillastående och med några besvikelser. Ungefär som livet självt med andra ord. Några av de fina upplevelser som jag haft är det intensiva arbetet att starta ett nytt företag tillsammans med Johan och Niklas. Vi har dessutom satt namnet nu – Masarin Consulting Group AB! Hela resan under året ut från Frontwalker har präglats av öppenhet och en fortsatt resa i etik och moral för att kunna stå för allt vi gör och allt vi säger. Vi vill gå på samma sätt som vi pratar och jag är stolt över det vi gjort. I februari deltog jag på Enrichment Days med Ron Lyuet och i augusti en vecka i Bommersvik  med Ron och hans fyra partners i Green Zone Culture Group. Två dagar och en vecka som gav väldigt mycket hjälp att utforska mig själv och min väg framåt i livet. Jag hittade där nycklar till min högra hjärna och dess kopplingar till min kropp och mina känslor och jag har fortsatt att se hur allt detta kan integreras. Jag var dessutom med och arrangerade Lilla Världscupens finaler i mars. Vi levererade fyra dagar som  skapade minnen och många fina upplevelser och odelat positiva kommentarer. Vi fick dessutom priset som Årets Ambassadör i Sundsvall (slalomnytt)! Mitt uppdrag som ekonomichef på SPV var också en enorm frigörelse av energi och något som jag är glad och stolt över. Men samtidigt finns några besvikelser som inte blivit det jag ville. Det var inte planerat att lämna Frontwalker. Vi hade mycket kvar att göra, både inom företaget och ut mot marknad och kunder och det år som gått blev lite stillasittande på grund av samtal om den gemensamma framtiden med ägare i Stockholm. Jag hade önskat fler möjligheter att arbeta med The Human Element och att fortsätta med handledning inom Förtroendefullt Samarbete men det var mycket annat som kom emellan. Jag klev också av styrelseposten i Nolby Alpina för att jag såg att tiden inte räckte till och att ett nytt företag skulle kräva mitt fulla fokus. Det hade varit fantastiskt roligt att fortsätta skörda framgångar men jag är kvar som pressansvarig, fotograf, delaktig i marknadskommittén och… Ja. Jag är kvar.

American Science Mind - Self Control

I morse när jag letade efter ett kontrakt som reglerade Emilias ersättning för godisuppehåll under året hittade jag en spännande notis (”I Don’t” Beats ”I Can’t” for Self-Control). Den var införd i Scientific American Mind hösten 2012 och handlade om formuleringens påverkan på förmågan att hölla nyårslöftet. Det var häftigt att se forskningens resultat peka på något som jag själv känt spontant och intuitivt när jag själv skriver eller formulerar målbilder. Forskningen såg kopplingar mellan det sätt som du formulerar ditt mål på, och din förmåga att nå målet och avstå alla sidospår som uppstår. Som Vanessa Patrick nämner i artikeln är det bättre att beskriva det du vill uppnå i positiva termer som beskriver en aktiv vilja och en konstruktiv riktning istället för att tydliggöra att det är något som du försakar. Det är alltså bättre att säga till sig själv ”Jag äter inte godis” eller ännu hellre ”Jag undviker godis” än att försöka med ”Jag får inte äta godis” eller ”Jag ska inte äta godis”. Min egen tolkning är dessutom att det som formuleras så att hjärnan uppfattar att det sker här-och-nu är bättre och ger starkare effekt än att formulera något som ska-ske eller måste-ske i framtiden. Framtiden finns ju egentligen inte. När det som ska göras ska göras kommer det att utföras Nu. Det är då ”Jag äter en morot istället för godis”. Om jag då har tränat mig med ”Jag ska inte äta godis” så är inte det lika starkt i den stunden eftersom den är framåtriktad.

Nyårsafton hägrar. Det luktar gott av färdigbakad efterrätt i köket. Jag vill bara dela med mig av en underbar anekdot av Eckhart Tolle som handlar just om förmågan att vara Här och Nu. Han berättade om en pub som hade en skylt ”Free Beer Tomorrow!” och en besökare tyckte att det lät jättebra så han drack ingen öl den kvällen utan gick hem för att komma tillbaka dagen efter för att njuta av en eller flera gratis glas öl. När han kom tillbaka till puben kvällen efter gick han fram till baren och beställde ett glas gratis öl. Bartendern sa inget, levererade heller ingen öl utan pekade bara på skylten ”Free Beer Tomorrow!”. Det gjorde besökaren upprörd som kände sig lurad. Det var ju nu som ölen skulle vara gratis och det var ju den enda anledningen till att det inte blev någon öl igår. Så istället för att köpa en öl och vara nöjd med livet fylldes kvällen av bitterhet över en gratis öl som inte fanns och gårdagens öl som aldrig blivit drucken.

Och poängen med historien är att Imorgon inte finns. Det finns bara Nu. Till och med Igår är ickeexisterande. Vi kan ägna tiden här och nu till att vänta på morgondagen. Vi kan ägna tiden här och nu till att utvärdera gårdagen och att älta historiska händelser. Men det är här och nu som vi finns till på riktigt. Det är här och nu som vi lever.

De riktigt mindfulnessnördiga säger Gott Nytt Nuår! Men jag vill gärna fortsätta traditionen med att önska er alla Gott Nytt År 2014!

Gott Nytt År 2014

2 thoughts on “Beskriv ditt nyårslöfte så att du kan hålla det

  1. Gott nytt själv Peter! :-) I fjol stod jag på ett hustak i NY med en av mina närmsta barndomsvänner. Vi lovade varandra ett nytt år där vi skulle följa våra hjärtan. Fullt ut. Sannerligen! Vilket turbulent år det blev! Nu är jag lycklig. Mitt liv är fullt av liv. Härliga liv! Jag ska fortsätta så, så länge modet, viljan och energin räcker! Så länge det finns liv finns det hopp <3 Kram och ses!

  2. Det är helt underbart att läsa berättelsen om ditt 2013! Mod, vilja och energi – som leder till ett liv fullt av liv. Det är inspirerande och skapar en skön känsla! Jag är verkligen glad för dig och hoppas att vi följs åt framåt… Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *