Jaha, så nu är jag metodare

Äntligen klar med första examinationen på delkursen om metod! Det är ju löjligt vad stolt jag kan vara över mig själv, men samtidigt vägs det ju upp av att jag skickade in den för tidigt och nu är lite orolig över att inte ha fått med allt jag skulle få med :) Och sen, uschiamej, det var ju bara 500 ord +/- 75 ord som jag fick på mig. Och låt mig säga så här; det var ju ingen överraskning att jag skulle hålla till i de övre regionerna och ha svårt att stänga dokumentet inom ramen ;)

Jag har diktat om induktion och deduktion. Valde dock bort exemplet om Luis som i hela sitt spanska liv gjort observationer om sjöar och hav som alltid visat upp öppet vatten, vilket innebar att man var tvungen att ha en båt eller annat flytetyg för att ta sig över. När han så en kall vinter satt på en snöskoter bakom mig vid en strandkant utanför Bräcke knäcktes hans empiriska slutsatser :) Plötsligt fanns där en sjö med is! Dessutom skulle vi korsa sjön på snöskoter! Två slutsatser som inte fungerade i hans teoretiska modell över sjöar ;) Han var inte helt road när vi drog på gasen och flög ut på isen…

Jag har också skrivit om objektivism och konstruism utan att riktigt fatta det djupa i att objektivismen ser på samhället som något utanför människan som vi till fullo inte riktigt kan förstå. Aha, det är därför jag inte fattar alltså ;)

Jag har formulerat mig om reliabilitet kontra validitet och gjort det kortfattat och träffsäkert…för en gångs skull ;) Det där pratar vi ofta om på jobbet, att göra saker rätt eller att göra rätt saker. Reliabiliteten beskriver ju om vi mätt och utfört vårt arbete på rätt sätt. Validitet däremot handlar om vi har mätt rätt saker och om vi uppfyller vårt syfte.

Jaa, fasen, jag är ju metodare trots allt. Nu ska vi på statistiken och det blir skoj ;D

2 thoughts on “Jaha, så nu är jag metodare

  1. Jag svettas fortfarande över min uppgift. Vi får ju lämna in ända till i natt så det var väldigt intressant att se hur du har vinklat dina svar. Jag tror inte att jag har samma belysningspunkter inom deduktion och induktion som du, och jag har skrivit mer om objektivismen och konstruktionismen än du. Skönt att få en annan ståndpunkt att testa sig mot :) Tack.

  2. Kul, om du har synpunkter eller tankar kan du väl kommentera eller mejla. Det skulle vara roligt att få återkoppling av fler än Sven ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *