Kärleken till matematiken – och pi

Det är något speciellt med siffror, tal och matematiska samband som alltid fascinerat mig. Jag har roat mig att kika på tidigare inlägg om PI som jag publicerat på bloggen och det är berörande att se intensiteten och glöden kring allt som har med matematik att göra. Och det finns fortfarande kvar även om det är mycket annat som rör sig inombords. Jag blev just klar med en av två skrivuppgifter i utvecklingspsykologi med deadline på måndag, och jag har en bautauppgift kvar att ta tag i för leverans en månad senare. Men även där finns det matematiska mönster som hjälper mig förstå och sätta systemen till större och större samband. 

Idag har vi firat mazarinens dag på Masarins kontor. Den 13 mars är alltid mazarinens dag och numer också Masarinens dag! Dessutom har det varit Kalle Ankas Bils dag för mig som utöver att vara Masarin och mattenörd också är en seriefantast och kanske kvalar in som ankist. Minnet av Kalle i sin bil i otaliga situationer har präntats in med numret 313, på samma sätt som Björnligans olika medlemmar och tröjnummer etsat sig fast med 167-671, 176-167 osv. Det finns fascinerande tal överallt. 

Men idag firar vi alltså pi-dagen! Dagen till ära tittade jag på en fantastisk film om hur man kan räkna ut PI med hjälp av algebra och ett excel-program. Det var ett fantastiskt pedagogiskt sätt att räkna ut värdet på PI och vackert illustrerat dessutom med de alltmer detaljerade trianglarna. Något att visa för barnen när de inte förstår varför vi behöver förstå 3,14159265358979 :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.