Klar med modernitet, moral och nationalism

Efter ett par dagars intensiva skrivande är jag äntligen klar med de två rapporterna om modernitet, moral och nationalism. Jag har läst fyra böcker under fyra veckor och skrivit två rapporter. Den ena torr och diskuterande om begreppen, och den andra verklighetsanknuten om egna iakttagelser. Båda har dock tagit mycket tid, även om jag inte tillnärmelsevis lagt ner de tjugo timmar i veckan som förväntats :)
Den som gav den starkaste aha-upplevelsen var Baumans Modernity and the Holocaust som beskriver drivkrafterna bakom Förintelsen, att den inte alls genomfördes av en stor mängd onda människor, utan att många av de grunder som möjliggjorde den hemska utrensningen går att finna i det moderna samhällets olika grundstenar. När Bauman skrev att alla rationella byråkratiska organisationer tenderar att optimera sina egna medel snarare än att arbeta mot helhetens mål fick jag gåshud. Det är något som jag själv gått och funderat på så länge, och här fanns det i klartext. Det är en naturlag och inget som går att ändra, bara att förhålla sig till och försöka anpassa sig till.
Den coolaste av dem  är Anthony Giddens The Consequences of Modernity. Den beskriver modernitet på ett skönt sätt, och den går på ett väldigt strukturerat sätt igenom vad som präglar modernitet och hur dessa har uppkommit samt vilka effekter det ger. Att Giddens beskriver att modernitet dessutom präglas av ständiga reflektioner gör att jag inte kan göra annat än att älska boken! Att dessa reflektioner sedan gett upphov till en samhällsvetenskap som intresserar sig för moderniteten i sig är ju bara helt rekursivt genialt :D
Jag läste i vild panik igenom Ethnicity and Nationalism 2nd ed. av Hylland Eriksen, en norsk sociolog. Den beskriver just nationalism och var rätt intressant. Hans exempel med Norge som inför och under utbrytningen från unionen med Sverige 1905 inte hade några tydliga etniska grupper i Norge som kunde definiera vad som var Norskt var riktigt fräckt! De fick skapa ett nytt språk, för alla pratade ju danska eller svensknorska i olika dialekter, och de fick fixa historier och kulturella traditioner och mycket annat som de saknade eller delade med sina broderländer. Det går att appellera direkt till organisationer i behov av symboler och traditioner :)
Den bok som gett minst, trots att jag läste den först och minns att jag fastnade för dess innehåll är Keith Testers Moral Culture som beskriver hur moral förändras i ett modernt perspektiv. Med många signaler från omvärlden via många kanaler och vid många tidpunkter på dygnet blir vi avtrubbade, blasé, och orkar till slut inte ta in. Vi köper oss fri från den värsta känslan av skuld och tillåter på det sättet moral att bli en handelsvara. Inför våra närmaste har vi kvar ett moraliskt beteende men människor på avstånd får utstå vår likgiltighet.

Som sagt, nu är jag klar, och ska bara sätta tänderna i en B-uppsats innan sommarlovet är här ;)

3 thoughts on “Klar med modernitet, moral och nationalism

 1. Hej min käre kusin! =)

  Long time no see! Tack för julkort! Kul att du håller på med b-uppsats. Blev det alltså mer sociologi? Själv är jag just i färd med c-uppsatsen, sen är jag klar!

  Hur mår ni allihop? Förlåt att jag varit så dålig på att höra av mig. Gjorde ett försök efter jul men hamnade hos någon annan människa och sedan kom jag av mig lite … ;) Men nu gör jag i alla fall ett nytt försök. Vore kul att höra ifrån dig igen! Hälsa familjen.

  Kram/ Mia

 2. Tack för era uppskattningar :)

  Och jo Mia, jag fortsatte med B-kursen i Sociologi. Det går jättebra men är tidvis rätt tungt med läsning… Det är ju ett substitut för föreläsningar så vi läser väl desto mer, och skriver desto mer för att uppnå samma kursmål ;)

  Och inga skuldbeläggningar ska falla över någon av oss. Går i terapi för bland annat det just nu, har en fallenhet för att såga mig själv för att inte nå upp till mina omöjliga krav, så jag försöker vara glad åt det jag klarar av i varje fall, som ett svar till dig på bloggen och facebook ;D
  Jag bytte jobb i december så jag har bytt telefon och mejl, men har kvar hotmailen som den viktigaste. Får sällan ha datorn hemma för tjejerna ska mejla, facebooka, bilddagboka, panfua och se en massa tv :)
  Vi hörs mer…sköt om dig!

Kommentera