Lärdomar på semestern

Semestern är ju inte till för arbete eller lärande. Eller? Jag kommer inte ifrån att jag alltid lär mig en massa saker – jämt :) Då spelar det ingen roll om det är semester eller arbete eller något annat. Vi var i Grekland i två veckor och hade ambitionen att bara slappa och vara, och inte härja runt för att se en massa och uppleva en massa. Vi var på västra Kreta, i Platanias, och jag hade varit på Kreta tidigare, fast då på den östra sidan och med ett helt annat syfte. Det var 1987 och hela byggklassen åkte på en två veckor lång studieresa (!) med syftet att studera minoisk kultur och arkitektur. Så jag kan mitt Knossos, Festos, Agia Triada och jag har varit på museet i Heraklion. Vi var dessutom på Santorini en vecka och studerade den kultur som blomstrade för4000 år sedan, bland annat i staden Akrotiri. Vi var också till vulkanen som sprängdes för 3600 år sedan och som blåste bort hela den minoiska kulturen på Santorini och Kreta.

Så den här resan till Kreta skulle bara handla om sol och bad och god mat och vila. Och så blev det. Vi var bara på tre utflykter på två veckor :) Däremot så sprang och simmade jag en del. Det var varmt, men inte så där Greklandsvarmt som det kan vara i slutet av juli. Dock var det kring 35 på eftermiddagarna så jag sprang på mornarna när det ”bara” var kring 30. Jag sprang sju gånger och lärde mig en del om att svettas och att springa när det är så varmt. När jag sprang kortare än en timme så drack jag vatten kvällen innan och just när jag vaknat på morgnen. Sedan drack jag ikapp direkt efter passet och i samband med frukosten. De längsta passen var jag dock tvungen att dricka under tiden, men att springa med en flask kändes inge vidare, så som tur var fanns det så många SuperMarkets längs vägen att det gick att kila in och köpa en liten flaska vatten för att dricka och skölja huvud och keps med :) Jag hade dessutom lärt mig att det fungerar lika bra att skölja munnen med vatten och det märktes definitivt. Jag var i bra form och rätt fräsch även efter dessa svettpärser :) Jag drack vätskeersättning varje morgon för att försäkra mig om att jag inte tappade för mycket mineraler och det tror jag var en höjdare.

Tillbaka i Sverige känner jag stor skillnad. Jag sprang 7,6 km idag i 20 graders värme och det var underbart att känna svala vindar fläkta under turen. Svettades gjorde jag ju ändå, men jag kände mig pigga och stark stora delar av rundan. Till och med sista mördarbacken tog jag i bra tempo, och lyckades ta personligt på rundan med 38.33 :) Det är strax över 5,00 på kilometern och det var jag inte i närheten av på Kreta, även om jag är nöjd med att ha hållit 5,50 på 11,3 km. Jag har dessutom lärt mig att stretcha bättre och försökt få kläm på min jäkla Soleus-muskel som jag får sån träningsvärk i.

Så det är klart att man kan lära sig på semestern :)

Kommentera