Läsår tre – here we come

I min eviga jakt på kunskap och förståelse har jag så kommit fram till det seniora läsåret nummer tre. Den här gången handlar det om den mänskliga varelsen, dess psyke och tänkande kopplat till hjärnan och de neurovetenskapliga teorierna. Det är hur fräckt som helst! Som Kenny Bania säger till Jerry – ”That’s gold, Jerry! Gold!” när han får skämtet om Ovaltine som inte alls är ovalt utan runt och därför borde heta Roundtine ;D

Se där ett märkligt hopp från psykologi och kognition till humor och tv-show. Just det område som jag börjat med nu i höst. Jag läser två kurser i kognition på Högskolan i Skövde. Jag börjar nu med Kognition i praktiken, och fortsätter innan jul med Kognitionsvetenskap. Eftersom jag redan tjuvläst en del under sommaren och sen fick en helt fantastisk bok av Mia i födelsedagspresent (Vem är jag : och i så fall, hur många?) så är jag förberedd och förstår vad som komma skall ;) Det är som att ett helt nytt blad är på väg att skrivas i min bok om alltet!

Ta bara en så häftig grej som att vi bara kan förstå och skapa oss mentala modeller av de signaler som vi får in via våra sinnen! Vi kan se en-två-tre dimensioner, men inte fyra. Vi har svårt att göra oss en inre bild av en fyrdimensionell modell, än mindre av en elva-dimensionell. Vi (som har förmånen att se) kan skapa oss bilder av både ställen vi varit på och som vi minns, och sådan som vi fantiserar ihop. Men vi kan endast göra det med ljus inom det våglängdsområde som våra ögon kan uppfatta! Vi kan alltså inte se eller skapa bilder med ultraviolett ljus, infrarött ljus osv. För att kunna skapa oss en uppfattning om detta måste vi förvränga och omkoda.

Om det nu är så, uppstår ju frågan vad av allt som finns som vi bara inte kan se, uppleva och förstå? Vem kan säga att det inte finns någon gud, att inte utomjordingar finns, att det inte går att åka tillbaka i tiden… Vi ser inte röntgenstrålar utan måste uppfinna maskiner som detekterar dessa till signaler vi kan ta in.

Vilka maskiner kommer vi att skapa för att förstå fortsättningen? Völkommen till kognition :D

2 thoughts on “Läsår tre – here we come

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *