Lucid Dreaming – Styr dina drömmar

Det här är häftigt! Lucid Dreaming :) Det är ett begrepp som det finns massor med kunskap om där ute på nätet. Kolla bara på lucidity.com som är en sajt med böcker, kurser och mängder av information. Jag hade ingen aning utan råkade stöta på begreppet när jag skrev ett annat blogginlägg och insåg att det jag gjort under några år är ett vedertaget fenomen. Så jag var inte unik i det fallet heller ;) Det finns andra som skrivit om detta också, kolla Martin och Bebisfjant och MissMagicGirl.

Så vad är då Lucid Dreaming? Jo, det är när man påverkar och styr sina egna drömmar :) Yep, att i drömmen vara medveten om att du drömmer och därefter styra ditt eget agerande och de händelser som uppstår. Det är riktigt häftigt när det händer. Och om man kommer ihåg drömmen efteråt, såklart.

Det började för mig när jag mitt inne i en konstig dröm (hur många är inte det) hade båda barnen högt uppe i ett höghus och det var krig och oväder och mängder av fientliga soldater och helikoptrar och annat som hotade dem. När plötsligt ett av höghusen exploderade så där hollywood-mässigt insåg jag med full kraft inne i drömmen att det här ju måste vara en dröm. Det finns inga höghus i Sundsvall, och de exploderar inte på det sättet :) När jag fattade att det var en dröm kunde jag ju göra vad som helst. Det här är ju en ide som kommer från en klassisk tecknad serie med Two Lazy Crows som i en film där de blev jagade av en polis insåg att de var tecknade figurer och därmed kunde göra vad som helst :) De fixade ett badkar som de paddlade med genom luften. Allt var skoj tills polisen insåg samma sak och hittade på egna motmedel.

Med insikten om att det bara var en dröm kunde jag klättra uppför väggen på huset, ducka för alla kulor och stå emot alla granater. Jag krossade fönstret till lägenheten där barnen fanns och med dem på axlarna flydde jag fältet. Varför jag inte flög upp har jag fortfarande inget svar på. Jag tror att man fortfarande är begränsad till sin vakna intelligens ;)

Hur går det till? När man lägger sig kör man en kort avslappningsövning för att hamna i rummet mellan sömn och vaket. Därefter upprepar man, tills man somnar:

Jag är medveten i mina drömmar
Jag styr själv mina drömmar
När jag vaknar kommer jag ihåg mina drömmar
I natt drömmer jag om …

Och så byter man ut … mot det man vill drömma om. För att i drömmen förstå att man drömmer så funkar det att titta på något som är skrivet, löpsedlar till exempel. När man tittar tillbaka är det sällan samma text eller bild som förra gången. Då vet du att du drömmer. För att göra det mer effektivt så kan du träna det i vaket tillstånd så att du regelbundet tittar på planscher, löpsedlar, böcker osv för att se om det är samma utseende när du tittar tillbaka. Det finns mängder av sätt att framkalla lucid dreaming på, och jag har nog inte fått det att funka fler än fyra-fem gånger kanske. De gånger det fungerat har dock varit helhäftiga :D

Så ta nu chansen under midsommar. Försök att skippa blommorna under kudden i år och bestäm själv vem du vill möta i midsommarnattsdrömmarna ;) Eller börja med att läsa en bok, kanske Lucid Dreaming – Gateway to the Inner Self.

Jag vill också rikta ett särskilt tack till Oscar för uppmuntran och fler tips på bra böcker och författare. Stephen Laberge har skrivit ett flertal böcker om drömmar och hur man kan styra dem – lucid dreaming – och där finns mycket att hämta för den som är intresserad. Ett exempel är Exploring The World of Lucid Dreams. Laberge har forskat i drömmar och deltagit i framtagandet av ett verktyg för att underlätta vägen in i lucid dreaming. Den går ut på att man sätter på sig en mask som känner av när man kommer in i drömsömn. Då blinkar ett antal dioder framför ögonen. Ljuset från dem kan upptäckas bakom de stängda ögonlocken och registreras i drömmen som ett tecken på att du drömmer. Det känns nästan som telefonerna i Matrix :)

15 thoughts on “Lucid Dreaming – Styr dina drömmar

 1. Det här lät ju häftigt. Jag vet just exakt vad jag ska drömma om. Nu jävlar ska ni få se på drömmar. Mooaahhaahhaahh!!

 2. Klart att det funkar! Det är inte helt enkelt och jag har inte fått det flyt som jag skulle vilja, men jag har läst om och sett människor som till och med tränat sig att vakna mitt i sina drömmar för att skriva ner dem :)

  Du får prova…och rapportera…

 3. Nu på senare tid har jag mer och mer blivit medveten i drömmar att jag drömmer, och då kunnat ändra drömmen till min fördel.
  Tillexempel körde jag fel med bilen och brorsan undrade var vi var. Jag kliver då ur bilen lite sur, börjar flyga upp 50 meter i luften för att se över skogen. Ser var vi är och vart vi skar, landar och börjar flyga med hela bilen som det var det vanligaste man kunde göra.
  Däremot lärde jag mig via ett program att man inte kan läsa i drömmar för att läsandet styrs av ena hjärnhalvan och drömmar av den andra. Med detta i skallen kan jag inte längre läsa i drömmar, för att jag vet att det inte går. Jag fick också nyligen lära mig att balansen hjälper till i drömmen. Om du ligger på sidan, vaknar och somnar om utan att vända dig, har du större chans att komma tillbaka till samma dröm du lämnade. Också med detta inlärt kan jag stanna eller byta dröm när jag vaknar.
  En väldigt lång kommentar, men jag tycker sånt här är internsant.

 4. Det lät ju jättehäftigt att kunna komma tillbaka till samma dröm om man ligger kvar i samma ställning! Apropå läsning så sägs det att man kan använda det för att avgöra om man drömmer. Att läsa en skylt, titta bort och sen läsa den igen avgör om du drömmer eller ej. Om skylten visar samma text är du vaken och är den ändrad drömmer du. Kan det ha att göra med att man inte “kan läsa”? Tack för spännande kommentar!

 5. Pingback: Lucid dreaming igen | peterA.se - Ledarskap, coaching och vetenskap

 6. Jag läste detta och blev väldigt intresserad, vill pröva men har ett problem kan inte hitta en bra avslappnings metod, finns det något du skulle kunna tipsa om ? Kanske ditt sätt att hamna där emellan ?

 7. Det behövs ingen avancerad avslappning…för mig det vill säga. En enkel variant är “paused breathing” som går ut på att lägga sig så bekvämt det går, och sen uppmärksamma sin andning. Gör sedan en kort paus efter utandning innan nästa inandning. Fortsätt med det – uppmärksamhet på andningen och en kort paus mellan ut- och inandning. Det är grunden till en enkel meditation, men här är ju tanken att mantrat ska komma enligt inlägget ovan så vi är ju inte ute efter något annat än att just komma ner i varv. Fokus på drömmandet kommer ju senare.

  Du får testa och se hur det går, annars kanske du kan spela in ett eget band och lyssna på där instruktioner till avslappningen kommer först och sen, efter ett tag kommer instruktioner till drömmarna ;)

  Lycka till!!

 8. Det enklaste sättet att nå klarhet (eng. lucidity) är att följa MILD. LaBerge har skrivit bra böcker kring ämnet. Så vitt jag förstår är det MILD du beskriver i ditt inlägg, PeterA.

  Finns flertalet källor på nätet man kan ta del av. Fördelaktligen på engelska, då det finns mer material där.

  Krävs dock att man börjar i rätt ände och ser till så man minns sina drömmar först. Tråkigt om man glömmer bort de äventyr man har.

 9. Visste inte att det var MILD-metoden, men väl värt att utforska. Jag har uppdaterat inlägget med ditt tips om Stephen Laberge. Tack Oscar! Jag har under våren upplevt en liknande dröm flera gånger. Jag kör en bil som får sladd i en kurva. När jag sladdar av vägen inser jag att det här måste vara en dröm, och där fortsätter drömmen, fast i medvetet tillstånd. I drömmen kommer jag ihåg att denna sekvens är en drömsekvens så jag är medveten om andra drömmar i den drömmen…

 10. ska pröva detta, vill så gärna träffa min hund! saknar honom så! tack för tipset =)

 11. Shit va svårt, jag lyckas inte?! Jag ville drömma om att jag blev ihop med Robin Stjernberg men sen drömmer jag något helt annat, jag drömde om att han inte visade intresse av mig ALLS, han retade mig istället! Han sa “-Du kissade på min svarta tröja!” och jag sa “-Kissa? vad menar du, jag har inte kissat på din tröja?!” och sedan stod jag upp och kissade på mig?! “-Oj” sa jag och sedan flinade Robin och sa “-Ha! Där ser du, du kissar! och på något sätt hamnade ditt kiss på min tröja!”. asså, skit konstigt.
  Jag hoppades på en vacker, harmonisk dröm men det blev VICE VERSA! En ren mardröm x) urgh…Fy fasen asså.

 12. Hej håller på att lära mig lucid dreaming går inte så bra. Kommer ihåg drömmen men är liksom inte medveten om att jag drömmer. Några tipps på vad jag kan göra.
  Mvh Kira

 13. Tålamod tror jag är en bra ingrediens:) Inte så rolig kanske men ack så viktig. Sen verkar det vara väldigt olika hur ofta de medvetna drömmarna kommer. Jag har långt mellan varven då det verkligen skapar varaktiga minnen av medvetenhet. Så träning är nog bara mitt råd. Det verkar också som att vanor och beteenden från vaket tillstånd slår igenom i drömmarna. Så om vissa fenomen återkommer i dina drömmar kanske du kan träna på att observera dessa, eller rättare sagt frånvaron av dessa, när du är vaken. Ett av exemplen är att det ofta inte är samma text på skyltar och löpsedlar om man i drömmen tittar två gånger på samma skylt. Att göra detta i vaket tillstånd och träna sig att dra en slutsats om jag drömmer eller är vaken kan hjälpa till att i drömmen göra samma sak och därigenom få insikten om att jag drömmer. Men jag tror träning och tålamod. Är viktigt. Hoppas att det går framåt! /peterA

 14. Jag styr mina drömmar nästa varje natt. Det är så häftigt. Jag kommer alltid i håg vad jag drömmer. Oftast drömmer jag att jag är utomlands, jag älskar verkligen att resa, i natt drömde jag om superkrafter…haha hur sjukt är inte det då! Vaknade av att jag skrattade helt hysteriskt för att jag hade fått superkrafter och kunde styra det jag gjorde. Ibland börjar jag tro att jag blivit knäpp på riktigt.
  Jag vet inte hur jag gör för att drömma det jag vill drömma.?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *