Man-the-hunter, det är jag

Donna Haraway hade mycket att säga om teserna som omgav man-the-hunter-teorierna. Hon såg ett större perspektiv och belyste det historiska kliv människan gjorde när hon började samla saker :) Som samlare är vi många som vet precis hur stort det steget kan vara ;)

Men faktum är jag är en jägare, man-the-hunter. Eller så har jag blivit av mina dagar i ensamhet. Det är helt klart så att det inte är bra för någon att vara för sig själv för mycket. Jag jublade igår kväll över en jakttrofé som kunde visas upp för familjen. En mus hade gått i min äppel-riggade fälla och låg nu pladask på takskivan som jag sågat upp i innertaket :p

Det hela började förra veckan. Jag samlade mig för Sundsvall42 och min föreläsning. Jag hade hela huset knäpptyst eftersom min j-a tinnitus ökat i grad senaste tiden och för att inte trötta ut öronen hade jag allt som gick avslaget. Ingen radio eller tv, ingen diskmaskin, tvättmaskin eller tumlare som brusade, de externa hårddiskarna var stängda och det knäppande elementet var avslaget. Mitt i min koncentration hörde jag hur det gnagde och genkade utanför ytterväggen i vardagsrummet. Det hörde tydligt som att det var inne i huset. och det var det sannolikt. Efter en stunds funderande och lyssnande med öra och glas mot väggen insåg jag att det var en mus som försökte bryta sig in. Mitt på ljusan dag. Och jag som hade sorkhåls-sprayat hela fasaden. Eller, hm, inte hela fasaden. Just där ljuden lät hade jag stoppat, eftersom det historiskt sett inte krupit upp någon mus i den delen av huset. Förrns nu då jag lämnat hela väggen som en enda stor schwarzwaldtårta :)

Efter mina smällar i väggen blev det tyst, tills i måndags då jag hörde de karaktäristiska stegen på innertaket. Man hör de små klorna och hör hur svansen sveper över dammråttorna när den springer i jakt på nåt att tugga på. Jag trodde då att jag skulle ta den på en gång, men det dröjde alltså ett tag. Jag gjorde en undersökning av bete på Google och hittade det lite udda tipset om äpple. Jag har haft ett agn på choklad liggande ett år och den har inte lockat nån till döden, men äpple. Vi har hela trädgården full med fallfrukt, det borde vara en rätt korkad mus som kommer in för att käka äpple i vårt innertak :) Men jag satte allt på ett byte. All in med en lite mumsig äppelbit. Tog en som var ganska mogen för luktens skull.Taket var redan uppsågat så där förelåg inga problem. Bara att skyffla in fällan.

Jag hörde tramp i tisdags eftermiddag, och sen igår kväll, men ingenting hände. Jag trodde nog att jag skulle behöva byta agn i fllan. Men mitt i te och köttbullemacka med en inspelad Skavlan på tvn så small det :D Det lät som att ett papper föll från en vägg och stötte emot en massa saker på vägen ner. Det liksom skrapade och smällde lätt. Jag letade efter något som skulle ha kunnat fall men hittade inget, förrns jag kollade fällan.

Bingo. Där satt den. Man-the-hunter, det är jag :D

Jo, jag håller på att bli galen…

3 thoughts on “Man-the-hunter, det är jag

 1. Du kan få låna min studsare så får du bättre ventilation i kåken i samma veva. Musfälla låter inte så manligt…..

 2. Musfälla är väl manligt om något…

  Men det här får sorteras i avdelningen Saker jag inte visste om Peter.
  Har du tinitus? Det har jag aldrig hört (talas om).

  Erbjöd dig sällskap men du nappade inte så jag kan inte hållas ansvarig för din eventuella galenskap.

 3. Vem har sagt något om musfälla? Jag använder mig av råttsax av modellen som tillverkades före Dürnsbreckx-lagen 1878 :)

  Och tinnitus har jag nog haft i 10-15 år. Jag var och undersöktes på sjukhuset men de lyckades inte mäta upp den för den låg då på en sån frekvens att det inte var mätbart, och dessutom på en rätt svag volym som gjorde att jag endast hörde på nätterna. Och även om de skulle lyckas mäta så fanns det inga referensvärden att jämföra med för att se vad jag hörde och inte hörde. Nu är det lägre frekvens och klart högre volym så nu hör jag det på dagtid också. Lagom att jag undrar va för larm som står på… Jäkligt irriterande :(

  Och inget råttsaxen har lyckats hjälpa till med heller…kanske man skulle låna en studsare av gv ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *