Norrländsk regionalpolitik…

…eller social differentiering? Usch, jag sitter och läser och skriver på uppgifterna till tentan i Sociologi och ska i uppgift 1 av 3 beskriva social differentiering, dvs det fenomen som uppstår när vi går från små grupper där alla gör allt till större samhällen där vi specialiseras och effektiviseras. I differentieringen lyfts de olika områdena av makt och påverkan ut från varandra och specialiseras även de. Skolan bryts loss från kyrkan, den påverkan som religionen haft på rättsväsende minskar och vi använder religionen till vår tro, och kulturen till vår förnöjelse, och marknad och industri till vårt dagliga bröd :) Vi blir som människor friare att välja hur vårt liv ska se ut, och vi anses då få ett eget val att välja vem vi vill vara ;) Storslaget, eller hur!?

Det ena problemet jag har just nu är att jag dels har svårt att beskriva de olika formerna av differentiering, som i rubrikexemplet där jag försöker koppla centrum-periferi-differentiering till den så kallade utsugningen av norrland som vi norrlänningar så ofta skriker om. Det är ett exempel där vi i ett modernt samhälle fortfarande har en centralt placerad maktelit som inom flera områden styr perifiera områden och där resurserna fördelas orättvist till centrums ständiga fördel. Håller du med?

Det andra problemet jag har är en fundering om arkaiska samhällen i Sverige. Jag har haft svårt att identifiera några ”äkta” sådana som verkligen innebär lika rang mellan familjer eller byar där alla religioner styrs av religion eller magi (!) och där självförsörjning och tjänsteutbyte präglar relationerna!? I Granlo där jag bor har vi inte riktigt det sättet att leva, och jag är inte säker på att vi har något enda i Sverige. Kan man hitta inlandsbefolkning långt in i skogen med sällankontakter med andra, eller ska vi inrikta oss på att hitta embryon av detta i vårt omkringliggande samhälle där vi likt arkeologer endast ser arkaiska fossil :)

Jag skriver löpande på denna äckliga tenta på sociologisidans första delkurs.

Kommentera