Sociologins genesis

Wow, det känns att jag gjort rätt :) Idag gick jag på den första föreläsningen på distanskursen. Det var ju egentligen den jag sökte, så nu hade jag hamnat rätt. Föreläsningen avhandlade första delen som sträcker sig in i november så det var rejält mycket teori att bita tag i. Det kändes riktigt bra! Jag hade någon form av erfarenheter kring 90% av det vi pratade om, men jag kan ju inte teorin eller begreppen bakom.

Det starkaste idag var kopplingen till temat vi hade på MiL-utbildningen jag gick 2004-2005 – Integritet och Integration. Jag minns hur jag fascinerades över dessa två begrepps inbördes relation. Å ena sidan, Integriteten som vi alla måste ha för att kunna existera som individer. Utan integritet – ingen människa. Å andra sidan, Integration mellan människor är ju en förutsättning för vårt samhälle och för vår fortlevnad! Det visade sig efter många samtal att de inte kan stå var för sig, utan att de är för evigt sammanflätade och beroende av varandra. Integration kräver människor med integritet, annars får vi bara en grå massa utan möjligheter att använda varandras egenskaper eller att skapa nog med dynamik för utveckling. Integritet är ju ingenting utan andra människor i sin närhet, för utan omgivning behövs ju ingen integritet :)

Idag pratade vi om Mead som definierat den symboliska interaktionismen. Han beskriver ett antal stadier som människan går igenom i sin socialiseringsprocess; 1) det förberedande stadiet där Jag-et är passivt och vi anpassar oss kraftigt, 2) lekstadiet där vi testar olika roller och beteenden samt 3) spelstadiet där vi har förstått spelets regler och kan förhålla oss till Jag-et och Mig-et. Jag kände direkt att detta är en vacker ingång i sociologin, och kanske till och med något av sociologins skapelseberättelse, sociologins Genesis ;) I början finns ingenting, det föds ett litet ynkligt frö som utvecklas och formas av omgivningen, men efter träning och åter träning skapas en självständig individ som kan samspela med sin omgivning och som kan stå för sig självt.

Här föds individen, integriteten. Här skapas samspelet, interaktionen. Från mikronivå till makronivå och tillbaka igen i tre enkla steg. Det känns som att all förståelse kring sociologin kommer att landa inom dessa ramar.

Tegelstenen måste vara stark och upprätthålla sina gränser. Om den misslyckas med det kommer muren att rasa. Muren måste hålla ihop alla tegelstenar till en stabil och fungerande konstruktion. Om den misslyckas med det kommer tegelstenarna sakta men säkert att brytas ner och förgås.

Individen – Integriteten – Mikro.

Samhället – Integrationen – Makro.

Så vackert :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *