Tips på intressant artikel och person

Jag hade tänkt gå och lägga mig nu för att vara pigg inför morgondagens SuperG-final i Lilla Världscupen i Duved, men så kollade jag mina RSS:er och fastnade vid en artikel lite för länge ;) Nåväl, det stormar utanför fönstret här i Åre och jag är trött och väl mottaglig för annorlunda tankar, så låt mig vara lite flexibel…

Jag måste tipsa mig själv att läsa mer om och av Gregory Bateson. Artikeln på EnlightenNext var väldigt intressant även om den var kort och tunn. Gregory Bateson var en multiforskare :) En sån som jag vill bli ;D Han var antropolog, lingvistiker, sociolog och cybernetiker och mer därtill. Han arbetade med systemteorier och kopplade dessa till beteendevetenskaper för att förklara beteenden och relationer och hur våra tolkningar av omvärlden påverkar våra liv.

Det påstås att han myntat begrepp som Schismogenesis, läran om delning och skismer inom grupper :) Ett skönt citat från artikeln är Batesons kommentar om vår uppfattning av verkligheten och hur vi uppfattar enskilda delar kontra helheterna – There are times when I catch myself believing that there is such a thing as something; which is separate from something else. En skön rekursivt kopplad mening som bara måste dykas djupare i. Artikeln hade fler citat och tänkvärdheter som jag måste fortsätta forska i. Jag vill ju koppla systemteorierna till de tre nivåerna av tankar (Verktyg, Processer, Kultur) och sen sätta dem i ett livscykelperspektiv.

Detta ska bli min trippelcombo – for times to come.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *