Vad belönar du dig med?

 

Att jag är ett fan av visualiseringar och grafiska presentationer av information är väl ingen hemlighet:) Och jag har med tiden också förstått att jag dels har ett behov av att ha kontroll på min tillvaro på olika siffermässigt spännande sätt men också att jag kan uppleva en vila och stillhet när jag drar mig undan för att ensam följa upp och skapa nya perspektiv på den data jag omger mig med. Men idag upptäckte jag en ny facett av mina grafer och trender. Jag hade producerat ett material som fått väldigt fin återkoppling och jag kände dessutom själv en inre förnöjsamhet, kanske till och med stolthet. Telefonen plingade till. Det var ett mejl från vår redovisningsekonom om den registrerade skatten som ska betalas nästa vecka och ett svar om när vi kan stänga Masarins förvånansvärt starka augusti och göra månadsbokslut. För en stund släppte min koncentration. Den återkom inte förrän jag fann mig sittande i excel med en ny tabell som sammanställde vilka datum varje månad som vi fått klart månadsbokslutet. Jag letade i inboxen efter resultatrapporter, kollade datum på bokslutsdokumenten på dropbox och stämde av med kalendern för att se hur många arbetsdagar som förflutit innan vi nått fram med månadsbokslutet för respektive månad.

Månadsbokslut

Och mitt i detta återkommer min koncentration och min medvetenhet om vad det är jag håller på med. Min första tanke var kritisk. Amenvaf…ska jag sitta med det här nu när jag har så ofantligt mycket att göra!? Nästa tanke var omfamnande. Amen oh, så gulligt att smyga ner till excel och skapa sig en ny liten tabell med tillhörande graf, och en liten R12 på det. Och då slog det mig! Ahh, gulligt, mysigt, omedvetet och oreflekterat. Kan det vara så att jag belönar mig själv? Att jag går in i ett rus och fyller mig med dopaminer och andra inre skönhetspreparat genom att sammanställa och ordna och visualisera? Ju mer jag tänkte på det samtidigt som kurvorna tog fram desto mer kändes det rimligt och logiskt. Jag kan finna det vilsamt att isolera mig och arbeta med statisk och fixerad information. Men jag får också någon form av belöningskick av det. Så jag behöver inte köpa något godis. Jag behöver inte hälla upp någon whisky. Jag behöver inte köpa några nya coola skor.

Jag finner min belöning i en ny tabell i excel med tillhörande graf.
Och en liten R12 på det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *